h1

lesarbrev om Karita Bekkemellem og abort

Tysdag, 12 desember 2006

Lite provoserer meg så mykje som når nokon utfordrar abortretten, difor sendte eg dette lesarbrevet til MOM-spalta i Dagsavisen.

Abort – ein kvinnerett!

Karita Bekkemellem har fått mykje peppar fordi ho har sagt at ho kunne ha bruka den retten ho har det er å ta abort. Det er absurd at nokon grunner til å ta abort blir rekna som gyldige, mens andre ikkje blir det, når ein faktisk har ein allmenn rett. Som Dagfinn Høybråten uttaler: ”Det er alvorlig når landets Barneminister uttaler seg på en slik uklok og sårende måte. Enda verre er det faktum at vi har en lovgivning som lar kvinnen stå alene med slike avgjørelser som barneministeren hypotetisk ble stilt overfor.” (KRF si nettside)

At kvinner kan bestemma over sin eigen kropp og seksualitet har vore sentralt for likestillinga i Noreg. Det at kvinna kan planlegga barnefødslar i forhold til om det passar i livssituasjonen ho er i er ein viktig del av dette. Om ein orkar å fostra ein unge som har kromosomfeil eller er alvorleg sjuk er ei vurdering kvinna må få ta sjølv, på linje med om ho til dømes vil ta abort fordi ho ikkje har ein partnar, at ho ikkje har lyst på fleire ungar enn det ho har, eller at ho ikkje har lyst på unge generelt. Debatten no, der ein vurderer om grunnen for abort er verdig eller ikkje verdig, leder i retning av nemnd-systemet me hadde i Noreg før abortlova kom i 1978. Dette systemet førte til frykt blant kvinner fordi det var nokon andre enn dei sjølv som bestemte framtida deira, og er noko me burde vera langt forbi. Den beste til å vurdera om ein skal ta abort eller ikkje er kvinna sjølv. Eg vil at alle ungar skal vera ynskja ungar, og vil oppmoda til støtte av abortlova og Karita Bekkemellem i denne saka!

Advertisements

6 kommentarar

  1. Interessant med denne bekymringen for å la kvinnen stå «alene» med en slik avgjørelse … mannlig autoritær veiledning er tydeligvis påkrevd for å komme fram til de riktige avgjørelsene 🙂


  2. Støttes. Det virker lett absurd når enkelte sier noe sånn som at:

    «Jeg er for sjølbestemt abort, men det er galt å ta abort fordi fosteret har en kromosomfeil.»

    Men det er altså heilt greit å ta abort viss fosteret virker å være feilfritt. Uh … Hæ?


  3. Enig med Tiram. Ingen har noe med hva som er årsaken. Abortloven er det eneste man kan forholde seg til. Alle «tilleggskravene» er ren moralisme fra dem som klør etter å kvitte seg med abortretten.


  4. Så du blir provosert av folk som beskytter et ufødt liv. Et menneske. Høres litt grotesk ut spør du meg..


  5. Ja, eg blir utruleg provosert når nokon vil at andre enn meg sjølv skal bestemma kva som skal foregå inni magen min, og om eg skal måtta føda ein unge eg ikkje ynskjer. Eg synst ikkje det er grotesk å bestemma over kroppen sin.


  6. Du sier at du synes ikke det er grotesk å bestemme over kroppen sin. Utrolig latterlig retorikk det der!!! Er det ikke da på tide å kjempe for at kvinner skal få bestemme over kroppen sin til en hver tid og ikke bare fram til 12 uker i graviditeten? Eller er det ikke kroppen din lenger da? Synes det er trist at du bruker så utrolig dårlig retorikk, men det må vel til når en skal skygge over et drap! Lenge leve livet!Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: